466675797006587

Taijiquan (Thai Chi) sau meditatie in mișcare

August 8, 2016

 

Taijiquan-ul este considerat cel mai rafinat si profund stil de arte martiale. In traducere, Taiji inseamna “Absolut”, “Adevar Suprem”, “Marele Principiu”, Quan este “box” sau “pumn”; Taijiquan inseamna “Boxul Adevarului Suprem” sau “Boxul Principiului Absolut”. Stilul se bazeaza pe teoria “Yin-Yang” si pe teoria “Celor Cinci Elemente” din Medicina Traditionala Chineza (MTC).

 

Pentru practicarea Tai chi trebuie să executaţi o serie de mişcări ale corpului într-un ritm lent şi graţios. Fiecare mişcare sau poziţie a corpului este legată de următoarea fără a se face pauză. astfel corpul este pus in ordine, meridianele se deschid, fluidizand curgerea Qi-ului, acestea ducand, in timp la o viteza exploziva a miscarii pe fond de relaxare.

 

Prin exersarea Taijiquan-ului se efectueazã cele trei "aranjari", necesare pentru o buna practica interna (energetica si meditativa): aranjarea pozitiei, a respiratiei şi a sufletului. Drumul din Taijiquan pune accent pe relaxare, circulatia energiei, deschiderea meridianelor (jing luo), indepartarea blocajelor, dezvoltarea partii contemplative a constiitei, linistirea mintii. Practicantul ajunge să traiasca în prezent, trecand dincolo de himerele mintii si ale atasamentului.

 

Studiile efectuate au aratat că în momentul executiei Taijiquan-ului se inhiba o parte a cortexului cerebral (care ţine de activitatile curente) si se excita o alta parte a cortexului cerebral, ce tine de reglarea anumitor procese din interiorul corpului. In acest fel se regleaza secretiile interne, cat si functionarea unor sisteme importante ale corpului. De asemenea, tipul de respiratie folosit duce la reglarea activitatii sistemului respirator si la masarea usoara a organelor interne, imbunatatind activitatea sistemului digestiv si crescand capacitatea de absorbtie a elementelor nutritive. Activitatea mentala (vizualizarea unei miscari inainte de a fi executata si apoi contemplarea ei pe măsura derularii) conduce la reglarea sistemului nervos, vindeca insomnia cat si alte afectiuni asemanatoare. Deplasarea energiei, la fiecare miscare, catre abdomen si apoi catre extremitati, imbunatateste circulatia sanguina. Alternanta greutatii de pe un picior pe celalalt, cat si modalitatea de executie a miscarilor, permite reglarea si intarirea sistemului osos. Datorita modului de actiune al Taijiquan-ului si efectului sau asupra sanatatii practicantilor, el constituie obiectul unor ample studii cu caracter stiintific intreprinse pe plan internaţional. In anul 1988 Organizaţia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat Taijiquan-ul drept mijlocul cel mai eficace de pastrare a sanatatii.

Harvard Health Publication mentiona:

"Taijiquan este adesea descris ca "meditatie in miscare", dar ar putea fi foarte bine numit "medicatie în miscare." Exista tot mai multe dovezi ca aceasta practica minte-corp, care isi are originea în China, ca o artă martiala, are valoare în tratarea sau prevenirea multor probleme de sanatate. Si puteti incepe chiar daca nu aveti o forma fizica foarte buna sau nu sunteti foarte sanatos.’ si continua : "...Taijiquan pare a fi de ajutor pentru mai multe afectiuni medicale".

Please reload

Featured Posts

Tratament facial cu Oxigen Hiperbaric

July 19, 2017

1/3
Please reload

Recent Posts

July 19, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square