466675797006587

Cum începe anul cu maximum de eficiență? Lasă vacanța și endorfinele să invadeze viața la birou, în


Stii momentul acela in care iti dai seama ca vacanta s-a sfarsit, tu te-ai intors la munca, dar practic nu te-ai intors la munca? Mintea iti este cumva inca in vacanta (care pare ca a fost tot “prea scurta”), iar corpul, silit sa reia programul obisnuit, se conformeaza si sta cuminte, pe scaun, la birou, in sedinte si alte intalniri menite sa faca anul acesta tot mai productiv.

Resimti cumva o stare de oboseala, dar nu stii exact daca este generata de activitatile din vacanta (unele au implicat si lipsa somnului), de vaga senzatie ca nu iti place in mod deosebit ce faci in perioada aceasta la job sau daca aceasta oboseala este pur si simplu o stare reala de epuizare in care te afli de ceva timp. Oricum ar fi, este necesar sa faci un pas in spate si sa analizezi putin situatia. Mai mult decat atat, oricare ar fi motivul, este mai mult decat cert ca simti aceasta stare in plan fizic. Corpul iti comunica statusul, asa cum o face de fiecare data. Ce-ar fi daca l-am asculta?

Prin urmare, drept “strategie” iti propunem tehnica: “vacanta intermitenta”. Cu alte cuvinte, chiar daca vacanta s-a terminat, ce-ar fi daca ai strecura elemente de vacanta in noul tau program? Insa, de data aceasta, selectam o serie de elemente menite sa sustina corpul realmente.

Vitamina D:

Primul element: nevoia de vitamina D. Studiile arata o predispozitie catre niveluri mai scazute de vitamina D in perioada de iarna, deoarece soarele nu mai straluceste asa cum o facea in zilele lungi de vara. Vitamina D afecteaza dispozitia si, in consecinta, poate juca un rol in prevenirea si tratarea tulburarilor de dispozitie. Analiza cheie pe care o poti face pentru a vedea daca ai un nivel optim de vitamina D in sange este aceasta: 25 OH – Vitamina D. Deficitului de vitamina D ar putea include o susceptibilitate crescută faţă de infecţii, disconfort muscular, rezistenţa la insulina – de aici si pofta de dulce crescuta, hipertensiune arterială, depresie si altele. Cosmina Grigore, specialista noastra in nutritie si echilibru hormonal si cofondator Mindful Leadership Institute, iti recomanda un lucru concret pe care il poti face pentru a recladi vitalitatea corpului afectata prin simplul fapt ca este iarna. Astfel, desi corpul nu mai poate sintetiza pe saturate vitamina D asa cum o face in vacanta de vara, il poti ajuta cu suplimente de Vitamina D, dozate in functie de rezultatul analizelor tale. Practic, ceva “soare si vacanta” intr-o mica tableta-supliment.

Jocul

Al doilea element de “vacanta intermitenta” il reprezinta . Acest lucru il poti face fie la birou, cu colegii, fie imediat dupa orele de munca. Jocul antreneaza focusul, atentia si, mai mult decat orice, schimba chimia in corp. Drept urmare, fie ca jucati ping pong la birou, fie ca iesi cu baietii la fotbal sau le iei pe fete la o partida de squash, asigura-te ca ajuti constient corpul sa dozeze mult cautatele “molecule ale fericirii”. Sau, poti apela, desigur la binecunoscutul efect Mozart. Muzica lui Mozart este capabila sa excite circuitele neuronale asociate functiilor cunoasterii si atentiei. Cercetatorii au observat ca ea poate chiar modifica metabolismul, scade sau creste presiunea sangelui si influenta digestia. Cercetatorii de la Universitatea Sapienza din Roma au folosit pentru studii Sonata in D Major K. 448 I. Allegro con spirito. Lasa vacanta si endorfinele sa invadeze viata la birou.

Somnul sau meditatia.

Ultimul element de vacanta intermitenta pe care ti-l propunem este somnul. Desigur ca nu putem dormi la birou. Unii spun ca nu este frumos 😊. Insa, ce putem face este sa aducem creierul, printr-o tehnica simpla, in acea stare de relaxare, de unde alfa, asemanatoare motaielii. Drept urmare, fix in mijlocul zilei de lucru iti poti aloca 5-10 minute pentru aceasta tehnica: meditatia cu focus pe respiratie sau vizualizare. Astfel poti avea aceleasi beneficii pentru creier si corp ca dupa un somn usor, stare menita sa te ajute sa te relaxezi, dar si sa te resetezi pentru a putea face fata programului de la birou, de data aceasta cu mai multa energie. De regulă, starea Alfa este însoțită de o senzație de căldură și/sau de greutate (efect al destinderii), care ar trebui să ne anunțe că am executat corect exercițiul și, iată, intrăm în modul mult dorit. Scopul este să ne destindem până în punctul în care conștientul ajunge să facă abstracție complet de tot ce ne înconjoară. Cu alte cuvinte, modul alfa este starea pe care o adoptăm în mod natural chiar înainte de a intra în somnul profund (starea delta). Acum o putem face in 10 minute de meditatie la birou.

Dupa cum observi, aceste elemente pot fi usor implementate dupa vacanta, chiar si la birou. Devine mult mai usor daca le implementezi alaturi de colegi pentru ca impreuna sa formati o echipa cu tonus, focus si stare de prezenta accentuate, toate menite sa va ajute sa finalizati task-urile usor, cu un randament crescut si, fara senzatia ca din pacate, “iar m-am intors la munca”.

Viata la birou poate fi placuta cu aceste elemente de “Vacanta intermitenta”.

Demaram la finalul lunii Ianuarie programul “Mindfulness contra Burnout”. Pentru foarte multi dintre noi, anul 2019 a fost unul foarte intens, fiind sanse mari ca si 2020 sa fie la fel. Succesul professional are insa si costuri ascunse, hidra cu 1.000 de capete a to-do listului si a proiectelor ne duce intr-o stare “always on”, de unde si pericolul de burn-out. Mai multe informatii despre acest program puteti gasi pe site-ul nostru: https://www.lotuspremiumspa.com/mindfulness-contra-burnout.

Pentru inscrieri ne puteti scrie pe contact@lotuspremiumspa.com sau ne puteti suna la 0753010803.

​Un inceput de an in armonie si plin de energie pozitiva iti dorim!

(articol scris de Cosmina Grigore, specialist in nutritie si echilibru hormonal, consultant in cadrul Lotus Spa Bucuresti si cofondator Mindful Leadership Institute)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square